Napred u prošlost

Na kraju jedne od sedamdeset osam novoseljanskih ulica (uglavnom prekrivenih raskošnim, debelim, mekim, blatnjavim tepihom), sa desne strane, nalazi se stara, prizemna, okrečena kuća. Iz dvorišta bele kuće dopire dubok lavež - kao da kuća laje.

Često se lavež pomeša sa bukom bubnja, basa, gitare i glasa, a ponekad nadopuni bolesnim otkucajima neispravnih traktorskih srdaca tj. pumpi za naftu, kojima majstor Veknica na probnom stolu, sopstvene izrade, menja srčane zaliske. Tad se buka razlije kroz ulice, pretvarajući prašinu u blato, a blato u neprohod.

Bila je jesen 1985. godine. Osim jeseni, buke i blata, čini mi se da je postojala još samo “crkvica”, službeno nazvana MZUD iliti Mesto Za Ubijanje Dosade. Crkvica je najveća, a napuštena, prostorija okrečene kuće, pretvorena u prostor za probe grupe i druženje sa dokonim poznanicima. Između dva Svetska rata, dotična prostorija služila je članovima, tada mnogobrojne, porodice za obedovanja i okupljanja.

Zidovi crkvice bili su oblepljeni plakatima, tekstovima pesama, fotografijama posetilaca, člancima iz muzičkih časopisa i omotima ploča. Na zidu je bio zalepljen i neuobičajeno dug članak o panku iz nekog muzičkog časopisa formata dnevnih novina. Treći međunaslov članka glasio je - NAPRED U PROŠLOST.

Davne 1987. objavili su svoje prvo izdanje, samizdat kasetu "Majko Jugoslavijo, ne dam da mi seku pupčanu vrpcu", najavljujući tako, po rečima autora, "svu mržnju i sva zla koja su nas sve, ne zadugo, nakon toga i zadesila" ( citat: "Loše je što nas tada niko nije ozbiljno shvatao, osim policije i državne bezbednosti.")

NUP nije samo muzički bend. NUP-ovci danas kontinuirano deluju i kroz druge vidove kreativnog izražaja, kao što su fanzini, stripovi, video, foto i drugi radovi u svojoj sopstvenoj - samizdat produkciji. I danas su zanimljivi i prepoznatljivi volonterski napori članova NUP-a u nevladinom i neprofitnom sektoru : kroz organizacije Alternativni kulturni klub, Kulturbunt -Urbano zeleno i radionicu Radioaktivno, ponajviše promovišući alternativnu kulturu, u njenom izvornom obliku.

Releases of this artist / Izdanja ovog izvođača

[NT037] Moon Boys

© 2006 - 2018 NE-TON - All Beats Preserved